Filmový festival EASTSIDER 23.-28. august

26.07.2012 Prešov

EASTSIDER je názov nového filmového festivalu, ktorý sa v Prešove uskutoční koncom augusta pod záštitou primátora Pavla Hagyariho. Od štvrtka (23. augusta) do nedele (26. augusta 2012) budú mať Prešovčania i návštevníci nášho mesta príležitosť uvidieť mnoho skvelých zahraničných aj domácich filmov rozdelených do štyroch sekcií, dohromady tvoriacich pomyselnú ružicu svetových strán.
Svetové strany sú motívom a inšpiráciou celého festivalu. „Sekcia Svieži severný vietor prinesie výber najlepších titulov poľskej kinematografie posledných rokov, v sekcii Na západ od raja predstaví festival hlavné mesto Slovenska – Bratislavu – očami domácich filmárov, ktorí v jej lokáciách nachádzajú čoraz väčšiu záľubu,“ uviedol Miro Lánik, organizátor festivalu. Ako dodal, profil významného maďarského režiséra Bélu Tarra sa skrýva pod veľavravným názvom sekcie Legenda z juhu, festival odpremieta reprezentatívnu vzorku filmov bohatej kariéry režijného velikána, ktorý podľa vlastných slov s nakrúcaním skončil. „Mladé filmárske talenty budú so svojimi študentskými filmami súťažiť v sekcii príznačne nazvanej Vychádzajúce hviezdy,“ doplnil ponuku festivalu M. Lánik.
Organizátori sa rozhodli filmovým fanúšikom spestriť bohatý program aj niekoľkými koncertmi. Letné večery rozozvučí napríklad aj slovenská kapela The Cubes. Ženské trio tvoria Jana a Petra Humeňanské a známa slovenská speváčka Katka Knechtová, ktorá si tentokrát sadne za bicie.
Organizátori tiež vychádzajú v ústrety a ponúkajú všetkým študentom a dôchodcom vstup na festival úplne zadarmo. Stačí sa vopred akreditovať na webovej stránke festivalu a preukázať príslušným dokladom na mieste. Ale POZOR! Túto jedinečnú možnosť máte len do 15. augusta 2012, kedy sa registrácie akreditácii končia, akreditovať sa možno na: www.vresk.sk/eastsider .
Okrem vychutnania si atmosféry festivalov, zábavy a filmu je tu pre záujemcov aj možnosť zapojiť sa ako dobrovoľník alebo dobrovoľníčka do organizačného tímu festivalu EASTSIDER. „Potrebujeme ľudí, ktorí nám pomôžu hlavne so starostlivosťou o návštevníkov, pri kontakte s verejnosťou a s technickou (praktickou) prípravou podujatí počas celého festivalu alebo jeho časti,“ vysvetlil M. Lánik. Zaregistrovať sa je možné do 8. augusta 2012 na: www.vresk.sk/eastsider .
Prvý ročník filmového festivalu Eastsider si môžete v Prešove vychutnať od 23. do 26. augusta 2012. Festival organizuje Občianske združenie Vresk Factory v spolupráci s mestom Prešov a mediálnymi partnermi.
Viac informácii na novom webe festivalu: www.vresk.sk/eastsider .

(vkg)
 

Vyberte región